Storytelling: Како да пишувате за странски медиум

со: Нина Николиќ

Сите го знаеме, тоа убаво чуство после прочитана одлична приказна. Се прашувате како им успева на некои луѓе да ги канализираат своите мисли во текст кој допира до илјадници луѓе? Овој курс, има за цел да им помогне на оние кои имаат желба креативно да пишуваат и да раскажуваат приказни. Без разлика дали работите во портал, дневен весник, блогирате или сте само со желба да пишувате на различни теми, овој курс е наменет за вас.

Што може да очекувате од курсот за Storytelling - како да пишувате за странски медиум ?

Како една од ретките од Македонија кои пишуваат за странски медиуми, ќе го споделам моето искуство за почетоците, како ме селектираа да пишувам за медим од Виена, како хонорарно заработувам од пишување и како успешно да раскажете приказна, од посета на настан, интервју или од некоја секојдневна случка.

Стандардните интервјуа или пишани објави, на било кој медиум во 2015 веќе не се интересни за читателската публика. Луѓето бараат да им раскажете приказна, со која ќе го задржите нивното внимание, а тие ќе ви возвратат со споделување и промовирање на вашата работа со нивните пријатели. Многу обични луѓе започнале да блогираат за да прават нешто со своето слободно време, за по извесен период да им се укаже можност да заработуваат од истите блогови, а некои од нив дури и ги напуштаат своите работни места и се посветуваат на ова “хоби“.

Два часа од овој курс ќе бидат наменети за информации, трикови и совети за Storytelling, а останатите два часа ќе има гостин-говорник и кратка работилница, на која присутните ќе имаат задача да креираат приказна на англиски.


За кого е наменет овој курс?

Storytelling - како да пишувате за странски медиум е наменет за сите кои имаат идеја и желба за споделување на нивните мисли и искуства преку креативно пишување. За сите оние кои би сакале да дознаат како и каде има можности за пишување за странски медиуми, секако ова претежно важи доколку имате напредно познавање на англиски. За сите кои се заинтересирани да најдат платформа преку која може да ги споделуваат своите стории, како и за оние кои сакаат да креираат свој блог и да се приклучат во блогерското друштво!


По заршувањето на курсот :

- Ќе дознаете се за Storytelling и како да пишувате за странски медиум;

- Ќе научите за видови на структури на успешното раскажување на стории;

- Ќе имате можност да работите на креирање на сторија на англиски;

- Можност да се вмрежите со истомисленици;

- Ќе ги дознаете тајните за успешен storytelling;

- Можност за креирање сопствен блог.


Вкупното времетраење на курсот:

-Storytelling - како да пишувате за странски медиум курсот ќе трае четири часа


Сите го знаеме, тоа убаво чуство после прочитана одлична приказна. Се прашувате како им успева на некои луѓе да ги канализираат своите мисли во текст кој допира до илјадници луѓе? Овој курс, има за цел да им помогне на оние кои имаат желба креативно да пишуваат и да раскажуваат приказни. Без разлика дали работите во портал, дневен весник, блогирате или сте само со желба да пишувате на различни теми, овој курс е наменет за вас.

Што може да очекувате од курсот за Storytelling - како да пишувате за странски медиум ?

Како една од ретките од Македонија кои пишуваат за странски медиуми, ќе го споделам моето искуство за почетоците, како ме селектираа да пишувам за медим од Виена, како хонорарно заработувам од пишување и како успешно да раскажете приказна, од посета на настан, интервју или од некоја секојдневна случка.

Стандардните интервјуа или пишани објави, на било кој медиум во 2015 веќе не се интересни за читателската публика. Луѓето бараат да им раскажете приказна, со која ќе го задржите нивното внимание, а тие ќе ви возвратат со споделување и промовирање на вашата работа со нивните пријатели. Многу обични луѓе започнале да блогираат за да прават нешто со своето слободно време, за по извесен период да им се укаже можност да заработуваат од истите блогови, а некои од нив дури и ги напуштаат своите работни места и се посветуваат на ова “хоби“.

Два часа од овој курс ќе бидат наменети за информации, трикови и совети за Storytelling, а останатите два часа ќе има гостин-говорник и кратка работилница, на која присутните ќе имаат задача да креираат приказна на англиски.


За кого е наменет овој курс?

Storytelling - како да пишувате за странски медиум е наменет за сите кои имаат идеја и желба за споделување на нивните мисли и искуства преку креативно пишување. За сите оние кои би сакале да дознаат како и каде има можности за пишување за странски медиуми, секако ова претежно важи доколку имате напредно познавање на англиски. За сите кои се заинтересирани да најдат платформа преку која може да ги споделуваат своите стории, како и за оние кои сакаат да креираат свој блог и да се приклучат во блогерското друштво!


По заршувањето на курсот :

- Ќе дознаете се за Storytelling и како да пишувате за странски медиум;

- Ќе научите за видови на структури на успешното раскажување на стории;

- Ќе имате можност да работите на креирање на сторија на англиски;

- Можност да се вмрежите со истомисленици;

- Ќе ги дознаете тајните за успешен storytelling;

- Можност за креирање сопствен блог.


Вкупното времетраење на курсот:

-Storytelling - како да пишувате за странски медиум курсот ќе трае четири часа


Започнува на:

12.12.2015

12:00-16:00

26.01.2016

16:30-21:00

14.05.2016

12:00-16:00

4 часа

690 ден.

Нема слободни места

Нема слободни места

1 слободно место

Учесниците треба со себе да понесат тефтер, пенкало, (лап топ е пожелно), и добро расположение =).

Курсот е пополнет или е завршен.

По завршувањето на курсот сите учесници ќе добијат сертификат.

Оцена:

Нина Николиќ

Нина Николиќ

За авторот

StartUp Storyteller :)

Doing research on StartUps from Macedonia. Writing articles, news stories, events info, to promote them for the amazing StartUp media outlet www.inventures.eu

  • Berkan Asanovski

    Одличен курс, одличен предавач и одличен гостин. :)

    14.12.2015 | 18:39

Информации за курсот

Оцена:

Нина Николиќ
Нина Николиќ

Инструктор

Започнува на:

12.12.2015

12:00-16:00

26.01.2016

16:30-21:00

14.05.2016

12:00-16:00

4 часа

690 ден.

Нема слободни места

Нема слободни места

1 слободно место

Учесниците треба со себе да понесат тефтер, пенкало, (лап топ е пожелно), и добро расположение =).

Курсот е пополнет или е завршен.

По завршувањето на курсот сите учесници ќе добијат сертификат.


Сподели: