Intro to BI and Data Science

со: Филип Петровски

Имањето податоци не значи ништо ако не ги ставиш во контекст. Data Science и Business Intelligence ја искористуваат технологијата до максимум во полза на бизнисите. Се повеќе бизниси се потпираат на Data-Driven decision making, па затоа оваа професија се смета за hot topic во моментов.

За кого е наменет овој курс? 

Изучувањето на Business Intelligence не е само учење како се програмира, туку и како функционира бизнисот во позадина. Курсот е наменет за сите студенти кои сакаат се специјализираат во сегмент на ИТ кој е тесно поврзан со бизнис познавање. Искусен BI консултант, ги знае сите бизнис проблеми и предизвици на клиентот, знае како да ги искористи и истите да ги трансформира во непроценливо знаење на кое ќе бидат базирани стратешките или оперативните одлуки на клиентот.

Какво знаење ќе имаат учесниците по завршување на курсот? 

По завршувањето на курсот секој ќе знае што е Business intelligence и какви се можностите за сите Business Intelligence консултанти во Македонија и светот. Сите учесници ќе добијат бизнис објаснување за реалната потреба од BI консултанти во светот и ќе разберат зошто истите се многу барани во моментов. Покрај ова, учесниците ќе добијат практичен пример за да ги видат крајните резултати на еден Business Intelligence проект и да направат разлика во комплексноста на обработката на податоци со и без BI решение.


Ден 1

The art of decision making

- Decision Action cycle

- How does а company work / what do they do with their data? ( introduction )

- Old School vs. New School

Analytical Maturity of a company 

Што е Business Intelligence? 

Компоненти и фази на одреден BI проект  

- DW

- ETL

- Multidimensional Modeling

- Reporting

- Data Visualization

- Зошто треба да се фокусираш на изучување на Business Intelligence и Data Science и кои се можностите во Македонија и светот?


Ден 2

- Придобики од инвестиција во Business Intelligence портал и Data Science знаење.

Зошто BI и Data Science се наредните hot topics во Македонија? 

Workshop: Креирање на dashboard, рачно креирање на репорти vs. користење на BI портал или Self Service BI. 

- Логички дизајн на Data WarehouseИмањето податоци не значи ништо ако не ги ставиш во контекст. Data Science и Business Intelligence ја искористуваат технологијата до максимум во полза на бизнисите. Се повеќе бизниси се потпираат на Data-Driven decision making, па затоа оваа професија се смета за hot topic во моментов.

За кого е наменет овој курс? 

Изучувањето на Business Intelligence не е само учење како се програмира, туку и како функционира бизнисот во позадина. Курсот е наменет за сите студенти кои сакаат се специјализираат во сегмент на ИТ кој е тесно поврзан со бизнис познавање. Искусен BI консултант, ги знае сите бизнис проблеми и предизвици на клиентот, знае како да ги искористи и истите да ги трансформира во непроценливо знаење на кое ќе бидат базирани стратешките или оперативните одлуки на клиентот.

Какво знаење ќе имаат учесниците по завршување на курсот? 

По завршувањето на курсот секој ќе знае што е Business intelligence и какви се можностите за сите Business Intelligence консултанти во Македонија и светот. Сите учесници ќе добијат бизнис објаснување за реалната потреба од BI консултанти во светот и ќе разберат зошто истите се многу барани во моментов. Покрај ова, учесниците ќе добијат практичен пример за да ги видат крајните резултати на еден Business Intelligence проект и да направат разлика во комплексноста на обработката на податоци со и без BI решение.


Ден 1

The art of decision making

- Decision Action cycle

- How does а company work / what do they do with their data? ( introduction )

- Old School vs. New School

Analytical Maturity of a company 

Што е Business Intelligence? 

Компоненти и фази на одреден BI проект  

- DW

- ETL

- Multidimensional Modeling

- Reporting

- Data Visualization

- Зошто треба да се фокусираш на изучување на Business Intelligence и Data Science и кои се можностите во Македонија и светот?


Ден 2

- Придобики од инвестиција во Business Intelligence портал и Data Science знаење.

Зошто BI и Data Science се наредните hot topics во Македонија? 

Workshop: Креирање на dashboard, рачно креирање на репорти vs. користење на BI портал или Self Service BI. 

- Логички дизајн на Data WarehouseЗапочнува на:
21.04.2018

21.04.2018

11:00-15:00

22.04.2018

11:00-15:00

8 часа

Бесплатен

11 слободни места

Лап топ

Курсот е пополнет или е завршен.

По завршувањето на курсот сите учесници ќе добијат сертификат.

Нов курс

Категорија:
Тагови:
Сподели:

Филип  Петровски

Филип Петровски

Business Intelligence Manager

За авторот

Магистер по Менаџмент на Информации на NOVA IMS во Лисабон, со специјализација во Business Intelligence и Knowledge Management. Дипломец на ФИНКИ на насока Информациски системи. Во потрага по идеален спој помеѓу бизнис и информациски технологии, проучува Data Science и влегува подлабоко во теоретската, но и практичната позадина на областа.

Одредено време живее во Лисабон каде работи во Closer Consulting и успева за брзо време да се пробие во компаниската хиерархија. Денес е Product visionary и Branch Manager на Closer Consulting во Македонија.

Посветен претприемач, со силна желба да го пренесе своето интернационално искуство во Македонија и да допринесе во градењето на можности за реално Data Science искуство на младите професионалци во Македонија.

Информации за курсот

Нов курс

Филип  Петровски
Филип Петровски

Инструктор

Започнува на:
21.04.2018

21.04.2018

11:00-15:00

22.04.2018

11:00-15:00

8 часа

Бесплатен

11 слободни места

Лап топ

Курсот е пополнет или е завршен.

По завршувањето на курсот сите учесници ќе добијат сертификат.


Сподели:
Категорија:
Тагови: