Курс : Business Intelligence со Power BI

со: Александар Бошевски

Сакаш да научиш да анализираш податоци од еден или повеќе извори, да го креираш својот сет на податоци базиран на овие извори и да ги трансформираш твоите резултати во јасни визуелизации? 

Сакаш да знаеш како да ги споделуваш резултатите со колегите или да соработуваш со некој на твојот проект? 

Тогаш алатките на Power BI се вистинските алатки за тебе.

На овој курс ќе научиш зошто Power BI ти нуди сеопфатен сет на алатки за Business Intelligence за анализа на твоите податоци, и како да ги користиш овие алатки за да ги извршиш горенаведените задачи. Ќе можеш брзо да ги структуираш твоите податоци, лесно да додаваш калкулации на нив и да објавуваш визуелно убави графикони и дијаграми за неколку минути.

На овој курс, ќе ја преземеш улогата на Lead Business Intelligence Analyst за Adventure Works Cycles, компанија со глобално производство. Твојата мисија е да дизајнираш и доставиш професионалнo и целоснo Business Intelligence решение, само со помош на Power BI и неколку csv фајлови.  Инструкторот ќе те води низ подробностите на Power BI Dekstop, ќе сподели јасни објаснувања и полезни совети на секој чекор од процесот. На овој курс ќе следиме конзистентна систематска прогресија низ работата во Power BI и ќе го деконструираме проектот во 5 КЛУЧНИ ЦЕЛИ: 

Цел #1: Поврзување & Трансформација на Raw Data

Цел #2: Градење на професионален Data Model

Цел #3: Додавање calculated fields со DAX

Цел #4: Дизајнирање интерактивни Power BI извештаи

Цел #5: Споделување на резултатите


За кој е овој курс?

• За секој што сака запознавање преку практични примери со Microsoft Power BI Desktop

• Data аналитичари и корисници на Excel што сакаат да развијат напредно моделирање на податоци, дизајн на дашборди и вештини за Business Intelligence.

• Амбициозни Data професионалци што сакаат да владеат со најврвната алатка за Business Intelligence на пазарот

• Студенти што сакаат сеопфатна, занимлива и интерактивна обука

• Поединци што никогаш не работеле со Power BI и кои сакаат да научат како да ги користат овие алатки


Што ќе научиш?

• Ќе се запознаеш со разните алатки од светот на Power BI и ќе научиш како да ги користиш.

• Ќе развиеш повисоко ниво на разбирање на Power BI Desktop и неговите компоненти

• Ќе научиш како со Query Editor да го поврзеш Power BI со разни видови на извори, како да работиш на Data Model и да ги разграничиш разликите помеѓу овие два чекори

• Како да работиш на различните прегледи на Data Model

• Како да креираш калкулирани колони и dax формули

• Како да градиш релации помеѓу различни табели

• Како да креираш извештај со различни интерактивни типови на визуелизација

• Како да го користиш Power BI сервисот за да креираш dashboards и да ги споделуваш и објавуваш твоите резултати

• Како да ги користиш веќе изградените извештаи и dashboards од повеќе различни уреди преку Power BI Mobile


ПРОГРАМА

ДЕН 1

Introduction to Power Bi Desktop

Connecting Power Bi Desktop to our Data Sources

Performing different transformation on our data (ETL)

ДЕН 2

What is a “Data Model“?

Query Editor vs. Data Model

Introducing and Understanding Relationships

Database Normalization

Creating Table Relationships

DAX – Measures

Creating a Data Model

ДЕН 3

The Report View

Working with Charts & Visuals

Report Interactions

Drillthrough Filters

Report Bookmarks

Visualizing Data with Reports

ДЕН 4

Power BI Service

Continuing our work and why we need Power Bi Service

Importing our Data from Power Bi Desktop to Power Bi Service

Datasets, Reports, Dashboards

Exploring our Workspace

Sharing the Results

Other Data Sources

Бонус Проект: Учесниците ќе имаат можат и самите да развијат проект по принципот ,,направи сам“ за да го применат стекнато знаење на курсот.


Секој од учесниците ќе добие сертификат за завршен курс во дигитална и печатена форма.

Имаш дополнителни прашања? Пиши ни на contact@brainster.co и со задоволство ќе ти помогнеме.Сакаш да научиш да анализираш податоци од еден или повеќе извори, да го креираш својот сет на податоци базиран на овие извори и да ги трансформираш твоите резултати во јасни визуелизации? 

Сакаш да знаеш како да ги споделуваш резултатите со колегите или да соработуваш со некој на твојот проект? 

Тогаш алатките на Power BI се вистинските алатки за тебе.

На овој курс ќе научиш зошто Power BI ти нуди сеопфатен сет на алатки за Business Intelligence за анализа на твоите податоци, и како да ги користиш овие алатки за да ги извршиш горенаведените задачи. Ќе можеш брзо да ги структуираш твоите податоци, лесно да додаваш калкулации на нив и да објавуваш визуелно убави графикони и дијаграми за неколку минути.

На овој курс, ќе ја преземеш улогата на Lead Business Intelligence Analyst за Adventure Works Cycles, компанија со глобално производство. Твојата мисија е да дизајнираш и доставиш професионалнo и целоснo Business Intelligence решение, само со помош на Power BI и неколку csv фајлови.  Инструкторот ќе те води низ подробностите на Power BI Dekstop, ќе сподели јасни објаснувања и полезни совети на секој чекор од процесот. На овој курс ќе следиме конзистентна систематска прогресија низ работата во Power BI и ќе го деконструираме проектот во 5 КЛУЧНИ ЦЕЛИ: 

Цел #1: Поврзување & Трансформација на Raw Data

Цел #2: Градење на професионален Data Model

Цел #3: Додавање calculated fields со DAX

Цел #4: Дизајнирање интерактивни Power BI извештаи

Цел #5: Споделување на резултатите


За кој е овој курс?

• За секој што сака запознавање преку практични примери со Microsoft Power BI Desktop

• Data аналитичари и корисници на Excel што сакаат да развијат напредно моделирање на податоци, дизајн на дашборди и вештини за Business Intelligence.

• Амбициозни Data професионалци што сакаат да владеат со најврвната алатка за Business Intelligence на пазарот

• Студенти што сакаат сеопфатна, занимлива и интерактивна обука

• Поединци што никогаш не работеле со Power BI и кои сакаат да научат како да ги користат овие алатки


Што ќе научиш?

• Ќе се запознаеш со разните алатки од светот на Power BI и ќе научиш како да ги користиш.

• Ќе развиеш повисоко ниво на разбирање на Power BI Desktop и неговите компоненти

• Ќе научиш како со Query Editor да го поврзеш Power BI со разни видови на извори, како да работиш на Data Model и да ги разграничиш разликите помеѓу овие два чекори

• Како да работиш на различните прегледи на Data Model

• Како да креираш калкулирани колони и dax формули

• Како да градиш релации помеѓу различни табели

• Како да креираш извештај со различни интерактивни типови на визуелизација

• Како да го користиш Power BI сервисот за да креираш dashboards и да ги споделуваш и објавуваш твоите резултати

• Како да ги користиш веќе изградените извештаи и dashboards од повеќе различни уреди преку Power BI Mobile


ПРОГРАМА

ДЕН 1

Introduction to Power Bi Desktop

Connecting Power Bi Desktop to our Data Sources

Performing different transformation on our data (ETL)

ДЕН 2

What is a “Data Model“?

Query Editor vs. Data Model

Introducing and Understanding Relationships

Database Normalization

Creating Table Relationships

DAX – Measures

Creating a Data Model

ДЕН 3

The Report View

Working with Charts & Visuals

Report Interactions

Drillthrough Filters

Report Bookmarks

Visualizing Data with Reports

ДЕН 4

Power BI Service

Continuing our work and why we need Power Bi Service

Importing our Data from Power Bi Desktop to Power Bi Service

Datasets, Reports, Dashboards

Exploring our Workspace

Sharing the Results

Other Data Sources

Бонус Проект: Учесниците ќе имаат можат и самите да развијат проект по принципот ,,направи сам“ за да го применат стекнато знаење на курсот.


Секој од учесниците ќе добие сертификат за завршен курс во дигитална и печатена форма.

Имаш дополнителни прашања? Пиши ни на contact@brainster.co и со задоволство ќе ти помогнеме.Започнува на:
18.09.2019

18.09.2019

19:30-21:30

20.09.2019

19:30-21:30

24.09.2019

19:30-21:30

26.09.2019

19:30-21:30

8 часа

4400 ден.

1 слободно место

лаптоп+тетратка *windows оперативен систем ( софтверот не е достапен за Mac корисници )

Курсот е пополнет или е завршен.

По завршувањето на курсот сите учесници ќе добијат сертификат.

Оцена:

Категорија:
Тагови:
Сподели:

Александар  Бошевски

Александар Бошевски

Database Architect & BI developer

За авторот

Database Architect и BI девелопер, сертифициран Microsoft експерт (MCSA), со повеќе од 6 години искуство. Специјализира Business Intelligence и визуелизација на податоци. Работи на развој на комплексни софтверски решенија што се користат на светско ниво. 

Информации за курсот

Оцена:

Александар  Бошевски
Александар Бошевски

Инструктор

Започнува на:
18.09.2019

18.09.2019

19:30-21:30

20.09.2019

19:30-21:30

24.09.2019

19:30-21:30

26.09.2019

19:30-21:30

8 часа

4400 ден.

1 слободно место

лаптоп+тетратка *windows оперативен систем ( софтверот не е достапен за Mac корисници )

Курсот е пополнет или е завршен.

По завршувањето на курсот сите учесници ќе добијат сертификат.


Сподели:
Категорија:
Тагови: