Курс за Google Analytics

со: Дарјан Раденковиќ

Твојот нов вебсајт е одличен! Конечно го скоцка како што треба и сигурно ќе им се допадне на посетителите. Верзијата за мобилен си ѕвони. Функционалностите се совршени и нема шанси некој да не се снајде со нив. Сигурен си дека секој што ќе влезе на сајтот ќе се задржи барем 10 минути. Уште кога ќе пуштиш рекламче на Фејсбук, ќе имаш еден куп нови посетители.

Колку и да си уверен дека сето ова е точно, има само еден начин да се провери – со помош на Google Analytics.

Google Analytics е една од најмоќните и најкорисни алатки за следење и анализа на сообраќајот на вашиoт вебсајт. Со нејзина помош можете да добиете неверојатна количина мошне корисни информации за посетителите на вашиот сајт: на која возраст се, каде живеат, преку кој канал стигнале до вашиот сајт, колку време се задржале, на која страница и еден куп други работи кои ќе ви помогнат подобро да ја запознаете вашата публика и да дознаете кои аспекти на вашиот вебсајт треба да ги промените за подобро корисничко искуство и подобри резултати.

Секој оној кој сака да го унапреди своето онлајн присуство и својот бизнис на интернет, дефинитивно мора да ги знае сите можности кои ги нуди Google Analytics и истите да ги користи активно.

На курсот на Brainster за Google Analytics, во 5 сесии во траење од по 2 часа, преку практична работа на посебен demo account уште од првиот час, ќе имаме можност да ги научиме следниве работи:

Ден 1

Запознавање со Google Analytics платформата и пристапување на demo account-от

Како да ги дознаеме најважните информации за посетителите на нашиот сајт (AUDIENCE REPORT)

Демографски карактеристики (географска локација, возраст, интерес, пол)

Од каков уред пристапуваат (мобилен, таблет, десктоп)

Дали претходно биле на сајтот

Колку долго се задржуваат

Ден 2

Како да дознаеме на кој начин стигнале до нашиот сајт (ACQUISITION REPORT)

Преку кои канали стигнале (Social Media, Organic, Direct, Referral)

Кој канал носи колкав број на посети

Кои наши кампањи носат најголем број посетители

Прилагодување на онлајн кампањите за да можат да бидат измерени (UTM Tagging)

Како да дознаеме што прават посетителите кога се на нашиот сајт (BEHAVIOUR REPORT)

Кои страници ги посетуваат

На која страница влегуваат, а на која излегуваат

Што пребаруваат и какви други активности преземаат

Ден 3

Основни технички прилагодувања на Google Analytics Account-от

Да го структурираме соодветно нашиот Account (ACCOUNT, PROPERTY, VIEW)

Да доделуваме пристап и улоги на други корисници (USER MANAGEMENT)

 Управување со податоците кои ги прибира Google Analytics

Да поставиме филтри за податоците кои GA ги собира (FILTERS, SEGMENTS, Sec. Dimensions)

Да ги поврземе GA и Google AdWords account-ите

Да креираме однапред-дефинирани публики (AUDIENCE Definitions)

Ден 4

 Да креираме стратегија врз основа на која ќе поставиме напредни мерења

Да дефинираме цели (GOALS) кои очекуваме посетителите да ги комплетираат (CONVERSIONS)

Да дефинираме кој канал колку придонел за остварување на целите (Attribution)

Да одредиме колкав е долгорочниот придонес што го очекуваме од еден клиент (LIFE TIME VALUE)

Да ја дефинираме очекуваната патека на клиентот до конверзија (Goal Funnel Definition)

Ден 5

Да знаеме како да креираме извештаи врз основа податоците добиени со GA

Креирање и импортирање на Dashboards

Креирање и импортирање на извештаи (Reports)

Креирање Shortcuts

Креирање извештаи во Google Data Studio


Твојот нов вебсајт е одличен! Конечно го скоцка како што треба и сигурно ќе им се допадне на посетителите. Верзијата за мобилен си ѕвони. Функционалностите се совршени и нема шанси некој да не се снајде со нив. Сигурен си дека секој што ќе влезе на сајтот ќе се задржи барем 10 минути. Уште кога ќе пуштиш рекламче на Фејсбук, ќе имаш еден куп нови посетители.

Колку и да си уверен дека сето ова е точно, има само еден начин да се провери – со помош на Google Analytics.

Google Analytics е една од најмоќните и најкорисни алатки за следење и анализа на сообраќајот на вашиoт вебсајт. Со нејзина помош можете да добиете неверојатна количина мошне корисни информации за посетителите на вашиот сајт: на која возраст се, каде живеат, преку кој канал стигнале до вашиот сајт, колку време се задржале, на која страница и еден куп други работи кои ќе ви помогнат подобро да ја запознаете вашата публика и да дознаете кои аспекти на вашиот вебсајт треба да ги промените за подобро корисничко искуство и подобри резултати.

Секој оној кој сака да го унапреди своето онлајн присуство и својот бизнис на интернет, дефинитивно мора да ги знае сите можности кои ги нуди Google Analytics и истите да ги користи активно.

На курсот на Brainster за Google Analytics, во 5 сесии во траење од по 2 часа, преку практична работа на посебен demo account уште од првиот час, ќе имаме можност да ги научиме следниве работи:

Ден 1

Запознавање со Google Analytics платформата и пристапување на demo account-от

Како да ги дознаеме најважните информации за посетителите на нашиот сајт (AUDIENCE REPORT)

Демографски карактеристики (географска локација, возраст, интерес, пол)

Од каков уред пристапуваат (мобилен, таблет, десктоп)

Дали претходно биле на сајтот

Колку долго се задржуваат

Ден 2

Како да дознаеме на кој начин стигнале до нашиот сајт (ACQUISITION REPORT)

Преку кои канали стигнале (Social Media, Organic, Direct, Referral)

Кој канал носи колкав број на посети

Кои наши кампањи носат најголем број посетители

Прилагодување на онлајн кампањите за да можат да бидат измерени (UTM Tagging)

Како да дознаеме што прават посетителите кога се на нашиот сајт (BEHAVIOUR REPORT)

Кои страници ги посетуваат

На која страница влегуваат, а на која излегуваат

Што пребаруваат и какви други активности преземаат

Ден 3

Основни технички прилагодувања на Google Analytics Account-от

Да го структурираме соодветно нашиот Account (ACCOUNT, PROPERTY, VIEW)

Да доделуваме пристап и улоги на други корисници (USER MANAGEMENT)

 Управување со податоците кои ги прибира Google Analytics

Да поставиме филтри за податоците кои GA ги собира (FILTERS, SEGMENTS, Sec. Dimensions)

Да ги поврземе GA и Google AdWords account-ите

Да креираме однапред-дефинирани публики (AUDIENCE Definitions)

Ден 4

 Да креираме стратегија врз основа на која ќе поставиме напредни мерења

Да дефинираме цели (GOALS) кои очекуваме посетителите да ги комплетираат (CONVERSIONS)

Да дефинираме кој канал колку придонел за остварување на целите (Attribution)

Да одредиме колкав е долгорочниот придонес што го очекуваме од еден клиент (LIFE TIME VALUE)

Да ја дефинираме очекуваната патека на клиентот до конверзија (Goal Funnel Definition)

Ден 5

Да знаеме како да креираме извештаи врз основа податоците добиени со GA

Креирање и импортирање на Dashboards

Креирање и импортирање на извештаи (Reports)

Креирање Shortcuts

Креирање извештаи во Google Data Studio


Започнува на:
13.04.2018

13.04.2018

17:30-19:30

16.04.2018

17:30-19:30

18.04.2018

17:30-19:30

20.04.2018

17:30-19:30

23.04.2018

17:30-19:30

10 часа

3400 ден.

5 слободни места

Лап топ

Курсот е пополнет или е завршен.

По завршувањето на курсот сите учесници ќе добијат сертификат.

Нов курс

Категорија:
Тагови:
Сподели:

Дарјан Раденковиќ

Дарјан Раденковиќ

Digital Marketing Specialist at Winner - Vienna Insurance Group

За авторот

Дипломиран филолог на катедрата за општа и компаративна книжевности и магистер по комуникации на УКИМ.

Професионално искуство како асистент на Факултетот за комуникации и медиуми на ЕУРМ и дел од проектот за медиумска писменост на МИМ. Го води Секторот за маркетинг на Винер – Виена Иншуренс Груп во период од 4 години, од кои последните 2 е поактивно ангажиран во искористување на можностите на дигиталниот маркетинг во индустријата.

Во моментов е дел од тимот на агенцијата за дигитален маркетинг – New Media, каде меѓу другото е одговорен за управување со платформите за аналитика и огласување на Google (Google Analytics и Google AdWords) .

Веб страна

Информации за курсот

Нов курс

Дарјан Раденковиќ
Дарјан Раденковиќ

Инструктор

Започнува на:
13.04.2018

13.04.2018

17:30-19:30

16.04.2018

17:30-19:30

18.04.2018

17:30-19:30

20.04.2018

17:30-19:30

23.04.2018

17:30-19:30

10 часа

3400 ден.

5 слободни места

Лап топ

Курсот е пополнет или е завршен.

По завршувањето на курсот сите учесници ќе добијат сертификат.


Сподели:
Категорија:
Тагови: